Motor in de sneeuwZoals bij een ieder bekend, is onze motor op zijn twee wielen een balansvoertuig. Zo’n voertuig heeft de vervelende eigenschap om onderuit te gaan als je maar even de balans verstoord. Op een glad wegdek, zoals bij rijden in de sneeuw, is het verstoren van de balans heel snel gebeurt. Het wegglijden van het voor- of achterwiel gebeurt voordat je er erg in hebt. Het wegglijden kan ingezet worden door de wegverkanting, een kuil of bult in de weg, of een te bruuske rem-, gas of stuuractie.

Het meest makkelijke en vooral belangrijkste advies is natuurlijk om niet te gaan rijden wanneer het glad is of als er sneeuw ligt of sneeuw verwacht wordt. Als het uiterlijk van je motor je lief is en je bent ook op botten gesteld die niet gebroken zijn, laat dan je motor staan en zoek een andere manier van transport.

Lastiger is het als je overvallen wordt door de sneeuw. Na het werk of na een (familie)bezoek kom je er achter dat er een mooie laag sneeuw op het wegdek ligt. Wat doe je in zo’n geval. Je gevoel zegt over het algemeen dat je de motor naar huis moet brengen.

Ook nu is het beste advies om zo mogelijk je motor te laten staan en een alternatief te zoeken.
– Verse sneeuw:
Dit is in principe nog te doen, zorg wel dat je alles zo geleidelijk mogelijk doet; niet remmen, in de bochten zorgen dat je je gewicht verplaatst (niet aan stuur trekken / duwen) etc.
– Platgereden sneeuw:
Dit is glad en dus gevaarlijk! Ook heb je te maken met automobilisen, zij kunnen niet omvallen en jij wel. En daarbij merken zij vaak pas hoe glad het is als ze gaan remmen. Absoluut niet prettig om deze tegen te komen.

ONS ADVIES:
Rij niet door, maar zoek een plek om te overnachten, of een plek waar je je motor neer kunt zetten en bel een taxi, of een bekende!

Soms zijn de doorgaande- en snelwegen behoorlijk sneeuwvrij gemaakt en zijn het vooral de straten in de woonwijken die voor problemen zorgen. In dat geval kun je proberen heel voorzichtig door de sneeuw te rijden. Hou in gedachten dat verse sneeuw nog een klein beetje stroef is, maar dat als de sneeuw is aangereden deze behoorlijk glad is.

Zet de motor in de tweede versnelling waardoor hij net iets minder vermogen op het achterwiel zet. Plaats alle twee je voeten op de grond en hou de motor zo rechtop mogelijk. De bediening van koppeling en gas doe je zo voorzichtig mogelijk. Hou je stuur zo recht mogelijk. Elke stuurbeweging kan er voor zorgen dat je wegglijd.

Is er een stoeprand die vrij van geparkeerde auto’s is dan kun je overwegen om je beide wielen tegen de stoeprand te laten draaien. Je zult dan minder snel wegglijden.

Zijn er mensen in de de buurt vraag hen om hulp. Laat mensen links en rechts naast je lopen en jou en je motor overeind houden. Echter ook in deze situatie blijf je het risco houden dat de wielen onder je vandaan wegglijden ook al wordt je door anderen ondersteund.

Wat doe jij als je plotseling door gladheid of sneeuw wordt overvallen op de motor. Laat een bericht achter op dit facebookbericht.