Voor motorrijders is het rijden met gehoorbescherming een goede bescherming tegen gehoorverlies.

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan het gevolg zijn van het ouder worden, dat is natuurlijke slijtage. Maar trilharen beschadigen ook door te veel blootstelling aan harde geluiden.

Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar gebeurt ook als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld.

Wat is te hard geluid
Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) ‘veilig’ horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week). Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.

Het bepalen van een veilig geluidsniveau hangt af van de situatie, voor de werksituatie geldt de Arbonorm van 80 decibel. Voor geluid in de vrije tijd adviseert de Nationale Hoorstichting een norm van 88 decibel. Deze Vrijetijdsnorm is soepeler, omdat mensen gemiddeld 10 jaar uitgaan. De Arbonorm gaat uit van 40 jaar werken. In deze tabel zie je de maximale blootstelling aan geluid volgens de Arbonorm en Vrijetijdsnorm.

In de afbeelding hiernaast een overzicht hoe hard geluiden zijn.Hoe hard is dit geluid

Als de trilharen beschadigd zijn geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort, of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. De bekende piep in je oren na het uitgaan of langdurig motorrijden zonder gehoorbescherming is een eerste teken van gehoorschade en kan overgaan in een blijvende piep of ruis, dat heet tinnitus.

Ook kun je overgevoelig worden voor bepaalde geluiden, dat heet hyperacusis. Andere vormen van gehoorschade zijn distortie, dan hoor je geluiden vervormd, en diplacusis, dan hoor je met beide oren geluiden verschillend.

Werking van het gehoor
Het gehoor is een bijzonder orgaan. Het zet trillingen in de lucht om in geluid. Hoe gaat dat precies?

Het gehoor bestaat uit drie onderdelen die er samen voor zorgen dat we geluiden kunnen horen. Het uitwendige oor (de oorschelp), het middenoor en het binnenoor vangen trillingen op en zetten die om naar signalen die de hersenen herkennen als geluid. Als een van deze onderdelen beschadigd raakt, dan kan het gehoor als geheel niet meer goed functioneren en zul je minder goed of niet meer kunnen horen.

Van trilling naar geluidHet oor

  1. Geluiden zijn trillingen in de lucht. De oorschelpen vangen deze trillingen op en zorgen ervoor dat ze de gehoorgang in gaan. Samen versterken ze ook het geluid richting het trommelvlies. Dit vormt de scheiding tussen het uitwendige oor en het middenoor.
  2. Als er een trilling door de gehoorgang wordt gevoerd en bij het trommelvlies komt, gaan drie kleine botjes (de gehoorbeentjes) achter het trommelvlies bewegen waardoor ze het geluid verder versterken.
  3. In het binnenoor zit het slakkenhuis. In dit slakkenhuis zit vloeistof dat door het trillen van de gehoorbeentjes in beweging wordt gebracht. Hierdoor gaan ook de haarcellen in het slakkenhuis bewegen om de trillingen vervolgens om te zetten in signalen. Deze signalen worden via de gehoorzenuw doorgegeven aan de hersenen, waar het geluid herkend wordt.

Eerste tekenen van gehoorproblemen
Je hebt het niet meteen door als je gehoor achteruit gaat, want gehoorverlies verloopt meestal geleidelijk. De meeste mensen wachten veel te lang voordat ze aan de bel trekken, gemiddeld 7 jaar. Wees op tijd bij gehoorproblemen. Herken je een van deze symptomen?

He, heb je me niet gehoord?
Beginnend gehoorverlies merk je doordat je zachte geluiden niet goed hoort; mensen zullen je vaker aanspreken op het feit dat je ze niet hebt gehoord. Ook merk je beginnend gehoorverlies doordat je mensen niet goed verstaat als er achtergrond geluid is, bijv. in een kroeg of op een feestje.

Mag de tv wat zachter?
Later hoor je ook hardere geluiden niet meer goed. Je zet de tv steeds harder. Dus als mensen aan je vragen of de tv wat zachter mag, dan kan dat een teken zijn.

Wat zeg je?
Nog later hoor je alle geluiden zachter en anders; vervormd, dof en onverstaanbaar. Hoe hard iemand ook praat. Laat het niet zo ver komen.

Gehoorbescherming
Goede oordoppen zijn oordoppen die je gehoor beschermen tegen hard geluid met minimale demping van SNR = 15. Daarnaast zorgen goede oordoppen ervoor dat je nog kunt genieten van muziek en de mensen om je heen kunt verstaan. Vooral voor de werksituatie is dat laatste erg belangrijk. Kies daarom oordoppen met het juiste filter, passend bij de situatie waarin je ze gaat gebruiken.

Kies universele oordoppen met filter als je regelmatig uitgaat. Deze oordoppen beschermen goed, en zijn betaalbaar. Universele oordoppen voor tijdens het uitgaan kun je kopen bij de audicien of speciaal zaken als Alpine of Noizezz. Op de motorbeurs van 23 t/m 26 februari 2017 staan nog veel meer bedrijven die otoplastieken aanbieden.

Als je zeer regelmatig uitgaat of werkt in hard geluid, dan kun je het beste op maat gemaakte oordoppen (otoplastieken) laten maken. Deze oordoppen passen perfect, omdat ze op maat van jouw oren worden gemaakt.

Meer informatie met onder andere een hoortest kun je vinden op de website van de Nationale Hoorstichting.