Bijzondere verrichtingen

Een belangrijk onderdeel van het motorrijden is voertuigbeheersing. Het leren beheersen van je motor kun je ondermeer oefenen door het doen van de verschillende bijzondere verrichtingen.

Door bijzondere verrichtingen goed onder de knie te hebben leer je goed je balans en je evenwicht te bewaren. Verder leer je hoe je in bepaalde situaties op de juiste manier moet reageren. Door dit vaak te doen wordt dit reageren een automatisme en reageer je in de praktijk hopelijk op de beste manier. Denk hierbij aan het op de juiste manier een noodstop maken of uitwijken voor een obstakel.

Er bestaan heel veel oefeningen die je kunt doen op de motor. Veel politiekorpsen in de wereld houden wedstrijden tussen de politiemotorrijders onderling.

In Nederland moet je 12 verschillende bijzondere verrichtingen kennen voordat je rijexamen mag doen. Op je examen voertuigbeheersing moet je tenslotte 7 oefeningen laten zien waarvan je er 5 voldoende moet hebben.

Via de volgende link(en) vindt je verschillende oefeningen, voorzien van een tekening, meestal met maten, en eventueel voorzien van een beschrijving.

Bijzondere verrichtingen CBR